torstai 18. syyskuuta 2008

Milk, anyone?

Eikö? Kumma juttu. Juuri kun olin tässä lakannut pohtimasta jokaisen suupalan turvallisuutta, nousee Milkgate. Asiahan on sielläkin käsitelty uutisissa, mutta niille jotka valitsevat elää uutispimennossa, tässä pikainen pakkosyöttö:
Kiinalaiset maidontuottajat ovat ilmeisesti samassa ketjussa Suomalaisten maidontuottajien kanssa, ja kokevat saavansa liian vähän rahaa maidostaan. No, mitä tekee kiinalainen? Lantraa maidon vedellä, ja lisää sitten kemikaalia, melamiinia pääsääntöisesti, jotta koostumus paranee (on lähempänä (m)aitoa) ja proteiinipitoisuus nousee. Se että kyseistä kemikaalia käytetään esim. jenkeissä hyönteismyrkkynä ei kiinalaisen maidontuottajan päätä kylmää. Non of his problem. Ehkä kukaan ei ole tajunnut nimenomaisesti kieltää melamiinin käyttämistä, ja kiinalaisen logiikan mukaan jos jokin asia ei ole kielletty, se on sallittu.
Ensin puhuttiin maitojauheesta ja maidonkorvikkeesta. Nyt samassa liemessä ovat niin maito, kerma, jogurtit, jäätelöt... sanalla sanoen maitotuotteet, siis. Eilisen uutisen mukaan 50 % kiinalaisista ostaa nyt ulkomailta tuotua maitoa / maitotuotteita. Ensin puhuttiin muutamasta sadasta munuaiskiviä saaneesta lapsesta. Sittemmin on raportoitu tuhansista ja tuhansista sairastuneista, sekä muutamista kuolleista lapsista.
Mikä tästä tekee erityisen nolon, on tietysti se, että asiaan ei puututtu sen vaatimalla vakavuudella heti kun se alkoi paljastua. Ja miksikö ei? "Kansakunnan edun vuoksi", tietenkin. Olympialaisten. Kyllähän muutaman pikkulapsen kuolema täytyy hyväksyä jotta Kiina ei menetetä kasvojaan juuri Olympialaisten alla.
Nyt sitten ryhdytään näyttäviin ja kattaviin toimiin, kun puolitoista kuukautta on kulunut. Tämän päivän uutisten mukaan 12 "maidon välittäjää" on pidätetty. "China will launch comprehensive tests of milk products and reform the dairy industry after at least three infants died and thousands more affected in a spreading scandal, the State Council said on Wednesday", kertoo päivän lehti.
Muutama tuntemani kiinalainen sanoi häpeävänsä maataan tällaisten asioiden vuoksi. Tämä ei ole minun maani, mutta häpeän heidän kanssaan ja heidän puolestaan.

Ei kommentteja: