sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Sadonkorjuujuhla

Päättynyt viikonloppu oli pitkä, sillä maanantaina vietettiin Mid Autumn Festivalin merkeissä vapaapäivää. Mid Autumn Festival on yksi perinteisistä kiinalaisista juhlapyhistä, jotka on vasta vuosi sitten nostettu takaisin kansallisten vapaapäivien joukkoon. Tarkoitus on, että ihmiset muistaisivat viettää näitä pyhiä, ja perinteet säilyisivät. (Erään maan menneen johtajan aikanahan kaikki tällainen hapatus (tai ylipäätään vanhat asiat) olivat järjestään pahaa.


Kyseessä on jonkinlainen sadonkorjuujuhla, tai siinä ainakin on juhlan tausta. Tärkeää on kuulemma perheen kanssa yhdessä oleminen, ja kuun kunnioittaminen. Kuun pitäisi mollottaa juhlan aikaan komeimmillaan.Ja kuinka kunnioittaa kuuta, jollei sitten kuukakuilla (Moon Cakeilla). Niitä on mainostettu jo ainakin elokuun alusta alkaen: omat herkulliset kuukakkunsa on niin Starbucksilla ja Haegen-Dazsilla, kuin myös kaikilla isoilla hotelleilla. Ruokakaupassa on ollut tarjolla pienen yksiön kokoinen röykkiö eri merkkisiä ja laatuisia Moon Cakeja jo pitkään. Ilmeisesti niitä on tapana antaa lahjaksi niin yhteistyökumppaneille kuin ystäville, usein kupongin välityksellä. Tässä on lappu, hae itse kakkusi ;o)


Kakut on pakattu hienosti, jokainen erikseen ensin muoviin, sitten pahvirasiaan. Kaikki, yleensä 5- 12 pientä pakettia on sitten pakattu isompaan pahvirasiaan, ja kaupassa tämä rasia pakataan vielä näyttävään paperikassiin. (Tästä voitaisiin siirtyä siihen, kuinka paljon täällä syntyy aivan turhaa pakkausjätettä muustakin kuin näistä kakuista, mutta ei mennä nyt siihen...)Kakuissa on eri makuja, mutta perinteisesti niihin kuuluvat (sekä tai joko) lootustahna ja seesaminsiementahna. Meidän kakuissamme oli myös ainakin omenaa ja kiiviä. Lisäksi niitä on lihatäytteellä, jollaista pääsin maistamaan kun kiinan opettajani toi tunnille muutaman Moon Caken. Täytettä kuvailisin hyytyneeksi possunpaistin rasvaksi, eli ei ihan meikäläisen makuun.


Kaikki minut tuntevat tietävät että olen hieman perso makealle. Vaan en Moon Cakeille, se tuli huomattua. Makua on vaikea kuvailla, mutta pieni kakku on todellakin täyttä tavaraa. Jo yhtä suupalaa tuntuu olevan vaikea saada alas, niin tuhtia se jotenkin on. Joku väitti, että yhdessä pienessä kakussa voisi olla jopa tuhat kaloria. En tiedä siitä, mutta jos näin on, niin olisi tietysti hyvä että moinen kaloripommi myös maistuisi hyvältä. Ehkä täytyy pistää kakut vähäksi aikaa säästöön, jos vaikka taifuuni Sinlaku sattuu iskemään, niin on sitten varalla ravintoa. Yksi päivässä riittänee, mutta ilman hätätilaa taitavat jäädä syömättä...

Ei kommentteja: